Kennel Hnoss - Dvärgschnauzer / Miniature Schnauzer

Köpa valp

Jag tar emot intresseanmälningar på mina planerade och födda valpkullar, men använder mig inte av ett kösystem. För mig är det oerhört viktigt att rätt valp kommer till rätt familj och på grund av detta väljer jag ut de familjer som jag tror passar med just de valpar som finns i den födda kullen. Detta sker av naturliga skäl när valparna är några veckor gamla och jag har hunnit lära känna dem ordentligt och ser vilka personligheter de har.
Som valpköpare hos mig innebär detta att du får vänta lite längre än normalt innan du får veta om det finns någon valp till dig i den födda kullen och vilken valp som blir din. Men när du väl får möjlighet att köpa en av mina valpar kan du istället känna dig riktigt säker på att du får en valp som passar dig och din familj helt perfekt!


Innan tiken paras ser jag till att ha träffat hanen tillsammans med henne några gånger. Detta för att de ska lära känna varandra och för att jag ska kunna konstatera att hanen är tillräckligt bra som partner. Han ska vara i mycket god kondition, ögonspeglad utan anmärkning för ärftliga sjukdomar, vara utseendemässigt rastypisk och i övrigt frisk och sund fysiskt och psykiskt.
Detta gäller även för tiken. Hon går också igenom en hälsokontroll hos veterinären innan parning, blir vaccinerad regelbundet och avmaskad vid behov. Dessutom får mina tikar bara mat gjord på bra råvaror att äta och under dräktigheten ytterligare bra råvaror och tillskott som hon behöver och som ökas allt eftersom valparna växer i magen. Det ger valparna redan innan parning den allra bästa förutsättningen till en bra start i livet.
 
De tikar som bor hos fodervärdar ska känna sig helt trygga med mig och mina hemmavarande hundar. Från det att de är små och under hela uppväxten har de bott hos mig under kortare och längre perioder. Även dessa äter samma bra mat som mina övriga hundar.
 
Tikens "valplya" står förberedd redan ett par veckor före valpningen. Detta ger henne god tid att boa in sig. Lyan består av väggar och tak och är ganska så mörk och ombonad.
Under dräktigheten är det jätteviktigt att tiken tas om hand ordentligt och att hon inte blir stressad och orolig eftersom detta påverkar valparna inne i moderlivet.
 
Alla mina valpar föds upp i hemmiljö hemma hos mig.
De första två till tre veckorna i livet låter jag valparna bli omhändertagna av mamman och jag rör dem inte om det inte är absolut nödvändigt. Skulle jag behöva ta upp eller flytta en valp gör jag detta mycket, mycket försiktigt och sakta sakta, med ena handen under valpen och den andra över den. Jag ser också till att ha så varma händer som bara är möjligt.
 
Vecka två öppnas valparnas ögon och öron och sinnena utvecklas.
Under vecka tre utvecklar de sinnena och rörelserna ännu mer. Jag börjar försiktigt att röra vid valparna och tala mjukt till dem när de ligger hos sin mamma. Detta ger dem redan nu en positiv association till människor, och dessutom bättre stresskontroll och bättre socialisering senare i livet.
Jag fortsätter sedan mot slutet av vecka tre att vänja valparna vid lite närmare kontakt genom att försiktigt, lugnt och snällt ta dem i famnen en och en och tala vänligt till dem. Det är ytterst viktigt att valpen känner sig säker eftersom den får massor av ovärderlig information genom denna tidiga positiva kontakt. Den lär sig att jag är en trygg zon och i framtiden när den känner sig osäker kommer den att komma ihåg att den var trygg och säker hos mig som människa.
Under denna vecka börjar även avvänjningen från mammas mjölk lugnt och försiktigt. Valparna får börja prova rå köttfärs med äggula och lite olja i små, små mängder.
 
I början av vecka fyra får valparna börja gå ut från valplyan och kan så smått börja undersöka omgivningen och bli vana vid vardagens alla ljud.
Om mamman till valparna tillåter det så kan även husets övriga hundar få komma i kontakt med valparna.
Jag börjar även vänja dem lugnt och försiktigt vid att jag plockar med öronen, munnen, magen, pälsen, tassar och att vara på trimbordet med allt vad det innebär. Givetvis är det fortfarande mycket viktigt att valparna inte känner sig stressade och när jag lyfter dem så gör jag det sakta, sakta eftersom de inte tycker om svindlande luftfärder. Detta sker även allt som oftast då de är jättetrötta för att de ska slippa hetsa upp sig och på så sätt skapar jag en positiv association.
Under den här tiden låter jag även nya människor som tiken känner väl att komma i kontakt med valparna. Allt ska ske lugnt och utan stress, så hur långt jag går i hälsandet beror helt på hur tiken reagerar. Det är superviktigt att tiken inte hetsar upp sig, blir stressad och börja skälla då detta smittar av sig till valparna och kan bli en ren katastrof!
Så fort tiken accepterar folk hos valparna är det okej med besökare, kanske redan vid 4-5 veckors ålder. Socialiseringen startar runt tre till fyra veckors ålder och avslutas då de är ungefär tolv veckor. Under denna period är det mycket viktigt att valparna får träffa många olika människor (unga som gamla, män och kvinnor) eftersom alla i hundens ögon är olika.


I slutet av vecka fyra roar vi oss med mer aktiva övningar och lekar. Dock sker detta efter ett par regler eftersom de nu skall börja lära sig lite självkontroll. Jag låter inte valpen bestämma tidpunkten för leken och jag tolererar inte att valpen biter mig. Om något utav detta inträffar så avbryter jag bara leken utan att säga något och går därifrån.
Jag bär dessutom omkring på valparna mer och lär känna dem en och en, fortfarande med ett kärleksfullt och mjukt handlag. Allt eftersom dagarna går blir varje valps egen stund längre för att de ska lära sig samverka och samarbeta med oss människor.
 
Från början av vecka fem har jag även byggt upp en liten valphage både inomhus och utomhus med många olika berikande och stimulerande saker för valparna. Här finns saker att klättra på, krypa igenom och leka med. Allt för att vänja dem vid nya ljud och andra tänkbara saker (vissa medvetet åstadkomna utav mig) som de kan råka ut för senare i livet.
Valparna tränas också i att åka bil, gå i koppel, börja lyssna på ett inkallningsljud, träffa nya människor och djur och att vistas i nya miljöer.
 
Mot slutet av vecka fem eller i början av vecka sex gör jag även ett litet personlighetstest för att ytterligare kunna se en del av valparnas specifika egenskaper och på så sätt bättre para ihop rätt valp med rätt matte/husse. Jag ser dagligen hur valparna utvecklas och beter sig tillsammans med sina syskon och övriga hundar och hur de handskas med nya utmaningar, så detta är bara kompletterande.
 
Ungefär vid mitten av vecka sex har valparna kommit så pass långt i avvänjningen från mammas mjölk att de enbart äter sin egen mat. De äter bara mat gjord på rena råvaror, dvs. ett foder baserat på rått kött, vitaminer, ägg och andra nyttiga och bra saker.


Tidigast när valparna är nio veckor gamla så är det dags för flytten till deras nya hem. Det är jätteviktigt för mig att alla valpar hamnar i bra och seriösa familjer och därför ser jag till att träffa de blivande ägarna flera gånger innan de får ta emot en valp. För att ge valpköparna den bästa möjliga starten har jag redan en eller ett par veckor innan valpen hämtas en informationsträff då jag tar upp allt som är viktigt att tänka på och svarar på alla frågor om första tiden med valpen. Vi går också igenom hur man sköter pälsen och provar på. Valpköparna åker sedan hem med flera boktips och några olika häften som hela familjen ska ha tittat på och läst innan de hämtar sin valp.


Då valpen hämtas är den:
Social- och miljötränad
ID-märkt med ett mikrochip i nackskinnet
Registrerad med ett bevis utfärdat av SKK
Veterinärbesiktigad med ett intyg som inte är äldre än 7 dagar
Vaccinerad med ett intyg
Avmaskad 3 gånger
Försäkrad mot dolda fel under 3 års tid

Den har också med sig:
En bok som jag finner ovärderlig
Snuttefilt med dofter ifrån syskon och mamma
Råd om den första tiden
Matlista och Skötsellista
Råd om pälsvård (Dvärgschnauzerringens Kamningsbroschyr)
SKK:s köpekontrakt
Ägaranmälan till SKK
Ansökan om hundförsäkring
Ett gåvomedlemskap i SSPK och Dvärgschnauzerringen, för er som inte redan är medlemmar

Jag erbjuder dessutom:
Möjligheten att köpa ett Valppaket betående av Underullskam, Karda, Kam, Klotång och EarPowder - för att valpköparna ska vara säkra på att ha rätt pälsvårdsverktyg och ha bästa möjlighet att sköta valpens päls inför kommande trimningar
Valp- och kennelträffar
Pälsvårdskurs
Träningsråd
Första valptrimningen gratis
Råd och dåd under hela valpens/hundens liv


Är Du införstådd med att "En Hund Är För Livet" och är intresserad av en valp från mig? Då är du hjärtligt välkommen att ta kontakt antingen per telefon eller via e-mail, berätta lite om dig själv och kom på ett (eller flera) besök så att vi får lära känna varandra ännu lite bättre!

Site Builder drivs av  Vistaprint