Kennel Hnoss - Dvärgschnauzer / Miniature Schnauzer

Om oss

Fr.vänster: JrCh Dog-Otho's Luciano Pavarotti, JrCh Dog-Otho's La Latina & MultiCh Macmaster's Xellent Xanadu


Jag heter Pernilla, är 31 år och bor i Höganäs tillsammans med min sambo Morgan och våran son Elliot.
Jag är den som står för uppfödningsbiten, pälsvård, utställning och annan lek och träning med hundarna. Medan min sambo allt som oftast är den som fotograferar, håller i koppel, leker och busar med hundarna och på annat sätt hjälper till med dem.
Efter att ha sparat i flera år kunde jag äntligen vid 16 års ålder köpa min första dvärgschnauzer. Det är den ras som jag har blivit förälskad i och som ligger mig närmast om hjärtat. Att sedan i liten skala börja föda upp dvärgschnauzer, kändes som ett naturligt steg i mitt hundintresse. För mig är mina hundar och min familj mitt liv.

Kennelnamnet Hnoss
Ni undrar säkert varför jag valde prefixet Hnoss då jag skulle skicka in ansökningen till SKK. Från början hade jag ett helt annat namn som favorit, men då jag råkade snubbla över det här bytte jag direkt. Jag är väldigt glad och stolt över att det blev godkänt och nu är mitt.
Hnoss (uttalas Noss) är namnet på en fornnordisk gudinna. Det sägs att hon är den som har fått ge namn åt alla vackra saker. Hnoss betyder klenod.

Varför Dvärgschnauzer?
Dvärgschnauzern är en fantastisk hund på alla sätt och vis. Den är klok, orädd, läraktig och har en stor personlighet. Det är en hund som älskar att hänga med på allt och gör så i vått och torrt, men som ändå klarar av att koppla av fullständigt när ingenting händer. Den har en perfekt storlek och med rätt skötsel också en mycket praktisk päls. Får den bara rätt träning och stimulans så blir den en alldeles underbar familjemedlem!

Våra hundar
Både jag och min sambo ser våra hundar som familjemedlemmar som förtjänar respekt, kärlek och trygghet.
 
Det blir många härliga promenader tillsammans i det fria och alla får ordentligt med mental stimulans i form av träning som t.ex. spår, lydnad, och olika konster och trix. Dessutom blir hundarna självklart trimmade och omskötta regelbundet.
 
Vi ger dem enbart det bästa att äta som främjar god hälsa och vitalitet.

Avelsmål - sundhet, sinne & skönhet
Jag strävar efter att föda upp friska, sunda och trevliga hundar med ett rastypiskt utseende. För att klara detta satsar jag på kvalitet, inte kvantitet, och de kullar som föds är resultatet av lång tids övervägande.
 
Först och främst är alla djur som används i min uppfödning fullt friska och i mycket god kondition. Både tiken och hanen ska vara ögonlysta för ärftliga sjukdomar utan anmärkning. Dessutom så genomgår tiken en hälsokontroll hos veterinären innan parning, och hon har givetvis också vaccinerats och avmaskats regelbundet enligt veterinärens föreskrifter.
 
För mig är mentaliteten oerhört viktig. Jag vill att de valpar som föds i min kennel ska vara väl fungerande familjehundar, samtidigt som de ska ha kvar dvärgschnauzerns karaktäristiska drag (pigga, lekfulla och orädda hundar, med ett visst mått av vaksamhet, som gillar att arbeta och lära sig nya saker, men som ändå klarar av att koppla av och vara lugna när inget krävs utav dem). På grund av allt detta försöker jag så långt det går att följa upp alla mina valpar med regelbundna träffar genom hela livet. På så sätt kan jag se hur den kombination jag gjort i och med en parning har blivit och hur jag i framtiden om möjligt kan skapa ännu bättre hundar.
 
Dessutom ska alla valpar som jag föder upp vara så exteriört rastypiska som möjligt. Det betyder att de ska se ut som dvärgschnauzrar både vad gäller byggnad, rörelser och päls. Jag arbetar mot en kraftig, robust och kvadratiskt byggd hund, den ska ge ett stramt men elegant intryck och ha god resning, samt att den ska röra sig med ett fritt, obehindrat, fjädrande och marktäckande steg. Den ska helt enkelt vara sunt byggd. När det gäller pälsen så ska den vara ordentligt sträv, med en ren färg och lätt att trimma. Därför försöker jag se till så att de hundar jag använder i aveln är officiellt utställda med minst en etta i kvalitet.
 
Sist men absolut inte minst vill jag att varje valp som lämnar mig ska vara så väl förberedd på sitt nya liv som möjligt. Med anledning av detta stannar alla valpar hos mig tills de är minst 9 veckor gamla och de får bara flytta till bra och seriösa hem. En sådan valp har bättre möjlighet att klara livets alla påfrestningar och att utvecklas till en frisk och trevlig Dvärgschnauzer.

Tack
Jag vill rikta ett varmt tack till alla mina vänner och uppfödarkollegor, både i Sverige och utomlands, som generöst delar med sig av sitt bästa! Utan er skulle inte min uppfödning finnas!
Självklart vill jag också tacka mina underbara valpköpare och fodervärdar för att ni tar så väl hand om "mina" små klenoder!

Kurser & Föreläsningar
För att lyckas med sitt hundägarskap och sin uppfödning så krävs det bland annat att man är engagerad och lägger ner mycket tid, men det är även viktigt att man utvecklas och lär sig nya saker. Därför försöker jag så långt det går att regelbundet delta på olika kurser och föreläsningar.
Bland mycket mycket annat har jag nu gått 4 av 6 delar utav Svenska Kennelklubbens Uppfödarutbildning och 1 av 2 delar av Dvärgschnauzerringens Uppfödarutbildning.

Jag är utbildad och av Svenska Kennelklubben godkänd Ringsekreterare för utställning.

Jag är utbildad trimmare av Dvärgschnauzer och dessutom utbildad Hundfrisör för vardagsfrisering av alla raser.


Jag är medlem i:

- Svenska Kennelklubben (Uppsala Läns Kennelklubb)

- Svenska Schnauzer Pinscher Klubben

- DvärgschnauzerringenSite Builder drivs av  Vistaprint