Kennel Hnoss - Dvärgschnauzer / Miniature Schnauzer
RSS

Senaste inläggen

Avancerad klass...
Rallylydnadsdiplom och Agility
Nytt år med nya möjligheter
Paus i tävlandet...
Ordförståelse och nya moment....

Kategorier

Lydnadstävlingar
Rallylydnad
Resans start i tävlingslydnadens värld
Träningsdagbok
drivs av

Blogg - Med sikte mot 10:an

Tävling nummer fyraIgår, söndag 18/9, så tävlade jag och "Ellen" på vår fjärde lydnadsklass 1 tävling. Jag ska erkänna en sak som jag själv insåg igår. Inför tävling nummer ett och två gick jag in för att vinna, vi skulle vara bäst. Min vinnarskalle slog till med full kraft. Med tanke på att vi bara tränat seriöst inför klass 1 i ett par månaders tid så vann vi givetvis inte. Det tar tid att få till en riktigt bra grund och riktigt bra detaljer. Nu har jag insett det fullt ut och jag skrattar åt mig själv och min naiva inställning.

Igår gjorde vi vår bästa tävling hittills. Jag är så nöjd! Mer än nöjd faktiskt! Vi uppnådde våra mål med tävlingen och lite till. Jag åkte dit med en inställning om att få ett kvitto på hur vår träning går, och mitt mål var att "Ellen" skulle ha en hög motivation rakt igenom tävlingsprogrammet och dessutom att vi skulle åka hem med poäng på alla momenten som vi ställde upp i. Jag valde att avstå apporten med tanken att vi skulle gå igenom hela programmet med en positiv känsla ända till slutet och eftersom "Ellen" har svårt för apporten så ville jag inte utsätta henne för den äckliga känslan, vi skulle ha en positiv minnesbild med oss när vi lämnade tävlingen. Och vilken tävling vi gjorde! Tyvärr förlorade vi 20 poäng på platsliggningen, det är mycket, halva poängen för det momentet, då "Ellen" fick för sig att klia sig mitt under momentet och sedan satte sig upp för tidigt. Men i övrigt gjorde vi en grym tävling! Så fina poäng på resten av momenten! Så glad och fokuserad "Ellen"!

Här kan ni se en video ifrån tävlingen:


Eftersom en tävling är ett kvitto på hur träningen gått hittills så är det viktigt att ta med sig det som man behöver träna mer på inför nästa tävling, och även att reparera eventuella skador som tävlingen medfört. För det är ju faktiskt så att när man går in på en tävling så har hunden en viss mängd färdigheter, för exemplets skull så säger vi 10 stycken olika, och när man lämnar tävlingen så har nästan alla hundar tappat någon eller flera av dessa färdigheter. Kanske har vi bara 8 av 10 färdigheter med oss hem. Vi kan ju varken belöna hunden under tävling eller visa när den gör rätt eller fel och det påverkar de färdigheter som hunden har med sig i sin lydnadsryggsäck. Därför är det viktigt att inför nästa tävling arbeta på att reparera de färdigheter som har gått sönder och försvunnit. Om inte så kommer ytterligare några fler färdigheter att försvinna nästa tävling och nästa efter det och det leder till att man helt plötsligt har ett sämre lydnadsprogram efter att man tävlat än man hade innan tävling.

Jag åkte direkt hem och skrev i dagboken vad våra styrkor och svagheter var under gårdagens tävling och dessutom planerade jag för nästa träningspass.
Ett par av sakerna vi ska träna ikväll kommer att vara:

- Högre förväntan och fokus på platsliggningen. Eftersom jag märkte att "Ellen" var lite för avslappnad under platsliggningen, hon liksom låg där och vilade nästan lite grann och det tror jag medförde att hon också började klia sig och sedan satte sig upp. Jag tänker att med högre förväntan och fokus på att det faktiskt är en uppgift hon utför så blir det inte lika lätt att råka ut för liknande händelser framöver. Min plan för att arbeta upp denna fokus är att använda mig av favoritleksaken "pipråttan" och att helt enkelt belöna "Ellen" för att hon ligger plats efter olika lång tid, och när jag är placerad på olika positioner. Ibland kommer hon att få pipråttan efter 30 sekunder, ibland när jag är påväg ifrån henne, ibland när jag står längst bort ifrån henne, ibland när jag är påväg mot henne och ibland när jag är helt framme vid henne. Dock kommer jag att vara noggrann med att aldrig kasta råttan när jag står precis bredvid henne, utan då kommer jag att berömma med rösten när jag står bredvid och kanske klappa henne lite, sedan kliva ut framför henne med mitt ansikte vänt mot hennes och där belöna med råttan. Detta för att jag absolut inte vill ge henne någon dragning upp i sittande bredvid mig, och för att en sådan här situation som när jag belönar henne framför ansikte mot ansikte aldrig kommer att hända på tävling och därför kommer hon inte att tro att när jag går tillbaka till henne och står bredvid så kommer råttan att kastas. Jag vill ju inte ha en hund som springer iväg från mig på platsen och börjar leta efter råttan. Samtidigt tror jag att denna belöning vid olika tidpunkt och när jag är placerad på olika platser kommer att höja hennes förväntan och fokus, för att "när som helst kan råttan komma flygande".

- Orddiskriminering när det gäller ligg och stå under gång. Nu är det dags att "Ellen" lär sig att skilja på orden! På tävlingen igår klarade hon av bägge momenten utan dk, men jag var osäker ända fram tills dess på om hon faktiskt skulle förstå vad jag bad henne om. Senaste veckan när vi har tränat så har hon nämligen gärna lagt sig ner under ställandet, och innan dess hade vi problem med att hon stod under läggandet. Jag kommer att träna detta genom att helt enkelt våga blanda dessa två moment. Ena gången kommer jag säga ligg och nästa stå och så kommer jag upprepa detta. Så att hon lär sig att verkligen lyssna. Och om hon till exempel råka lägga sig ner fast jag sa stå så kommer jag snällt och vänligt avbryta mig under min väg bort från henne och gå tillbaka och visa att det är stå du ska göra, gå ett par steg bort och sedan berömma henne för att hon står. Efter det kommer jag att ge henne en ny chans att göra rätt och när hon gör det så kommer hon få jackpottbelöning i form av godisregn eller pipråttan. Detta tror jag kommer göra att hon lär sig att skilja på vad de olika kommandona faktiskt betyder.2 kommentarer på Tävling nummer fyra:

Kommentarer RSS
Kristina Munther on den 19 september 2016 15:01
Tack för filmen, så roligt att se er på plan! Gillar verkligen hennes snabba sättande vid din sida - så snabb - och så "slänger" hon ner rumpan, rakt och fint, HÄRLIGT att se. Bra jobbat med 151.5 poäng! Jag följer er vidare, Lycka till i fortsättningen. (Siri o jag är anmäld till 3 tävlingar nu i oktober -16. sedan ska hon löpa och paras.) Kram från Siri och mig
Svara på kommentar
 
Pernilla on den 20 september 2016 08:49
Kul att du gillade filmen och att du tycker att "Ellen" har snabba fina sättanden! Tack! Jag önskar dig och "Siri" lycka till på era tre tävlingar. Ska bli spännande att höra hur det går för er :D Kram, Pernilla och "Ellen"

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint