Kennel Hnoss - Dvärgschnauzer / Miniature Schnauzer
RSS

Senaste inläggen

Avancerad klass...
Rallylydnadsdiplom och Agility
Nytt år med nya möjligheter
Paus i tävlandet...
Ordförståelse och nya moment....

Kategorier

Lydnadstävlingar
Rallylydnad
Resans start i tävlingslydnadens värld
Träningsdagbok
drivs av

Blogg - Med sikte mot 10:an

Paus i tävlandet...
....men inte i träningen!
Ursäkta att uppdateringen av bloggen dröjt. Det har varit fullt upp på sistone med studierna så varje liten tid som jag inte har studerat och fixat med hem och familj, har jag lagt på promenader och träning med hundarna och sedan har tiden varit slut.

Två tävlingar till har avklarats sedan senast. Kallt och blött... Behöver jag säga mer? "Ellen" var faktiskt riktigt duktig. Men det var jag som förstörde det. Vilket det väl brukar vara när det inte går som det ska på tävling för alla hundar, nästan alltid föraren som klantar sig, om det inte händer något utifrån som stör hunden. Jag hade alldeles för stor vilja till att lyckas att jag faktiskt gjorde avsteg ifrån anledningen till att vi började träna och tävla från första början. Jag tappade fokus på att det skulle vara roligt för oss båda, att vi bara gör detta för skoj skull, och istället hamnade fokus på att lyckas, på att ta det där 1:a priset. Jag fick det jag förtjänade, en hund som utförde momenten enormt segt och utan kontakt och fokus, jag är övertygad om att hon kände min press och försökte med lugnande signaler visa att det inte är något att vara upphetsad över. Min kloka dam, så rätt hon hade, så fel jag hade. Jag tar med mig lärdomen och tills jag har insett att detta bara är på skoj så blir det inga fler tävlingar, blir bara träning för skojs skull nu.

Vi har nu lagt vårt sikte på nästa års nya tävlingsklasser. "Ellen" har nästan alla momenten inför startklass, men vi finslipar på dem, och nu behöver vi även träna mer i inomhushallar om vi ska kunna tävla nya klassen innan det är tillräckligt varmt och fint för att tävla utomhus.

I startklass är apporteringen annorlunda än nuvarande klass 1. Hunden skall sättas ner, föraren utgå och lägga ner apporten några meter framför hunden, gå vidare några meter till och sedan ska hunden hämta upp apportbocken på väg in till föraren. Trodde jag skulle vara fullkomligt omöjligt! MEN det har faktiskt funkat enklare att lära in än att få Ellen att hålla apporten rakt upp och ner. Jag har nu förstått det magiska med att arbeta med omvänt lockande, för att få stadga hos hunden, oavsett om det gäller stadga i hållandet av apportbocken, i sitt, ligg eller vad än det må vara. Det innebär att du lär hunden att när du har en åtråvärd belöning i handen så ska hunden hålla det den håller på med ännu lite längre/bättre/stadigare och det ger belöningssignal och belöning. Om hunden bryter det den håller på med, tex. släpper apportbocken eller reser sig från sitt så kommer ingen belöning. Låter enkelt, men det ger enormt bra stadga. Jag har arbetat med det med Ellen från början, men egentligen utan att veta om att det är omvänt lockande jag har använt, det har jag förstått först nyligen. :)

Nu har jag även börjat grundträningen med Katya. Sitt och ligg med hjälp av klicker. Mycket lek med olika saker för att få flera möjliga belöningar. Och grundövning i omvänt lockande. Hon har lätt för att lära, men inte särkilt lång koncentrationsmöjlighet, hon blir fort trött. Det måste jag tänka på lite extra eftersom jag är van vid att träna med Ellen som kan köra på i princip hur länge som helst. Men hon har så mycket "willing to please" och DET gillar jag massor!0 kommentarer på Paus i tävlandet...:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint